Κρητικό ελαιόλαδο

Τα γόνιμα εδάφη και το εύκρατο κλίμα του νησιού της Κρήτης, σε συνδυασμό με την μακροχρόνια παράδοση του τόπου στην καλλιέργειας του ελαιόδεντρου, δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή μοναδικών προϊόντων ελαιόλαδου, διεθνώς φημισμένα για την εξαιρετική ποιότητα τους. 

Κρητικό ελαιόλαδο

Τα γόνιμα εδάφη και το εύκρατο κλίμα του νησιού της Κρήτης, σε συνδυασμό με την μακροχρόνια παράδοση του τόπου στην καλλιέργειας του ελαιόδεντρου, δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή μοναδικών προϊόντων ελαιόλαδου, διεθνώς φημισμένα για την εξαιρετική ποιότητα τους. 

olives-2

Eλαιόλαδο και κρητική γη

Η περιοχή της Ιεράπετρας διαθέτει ελαιώνες κατά κύριο λόγο με την ποικιλία Κορωνέικη. Η περίφημη Κορωνέικη ποικιλία προσφέρει, απο την αρχαιότητα, ένα απο τα εκλεκτότερα ελαιόλαδα παγκοσμίως. Η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και ο καρπός μέσα σε λίγες ώρες ακολουθεί τη διαδικασία της έκθλιψης και της “εν ψυχρώ” εξαγωγής του ελαιόλαδου. Το αποτέλεσμα είναι διαυγή, χρυσοπράσινα και απολυτά ισορροπημένα ελαιόλαδα με πλούσια, φρουτώδη γεύση και χαμηλή οξύτητα.
Για τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά ο νομός Λασιθίου είχε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προσέλευσης), ΠΟΠ Σητείας και ΠΟΠ Βιάννου. 

olive tree

Περιοχή Αζοριάς

Το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Κρήτης και τη ζωή των Κρητικών. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα το ελιόδεντρο και το ελαιόλαδο αποτελούσαν το σημαντικότερο παράγοντα ευπορίας στην μινωική Κρήτη. 
Ο Αζοριάς είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που χρονολογείται απο τη μινωική εποχή και βρίσκεται στο χωριό Καβούσι του δήμου Ιεράπετρας. Στην περιοχή Αζοριάς βρίσκεται η μοναδική μνημειακή μινωική ελιά. Η ελιά αυτή περικλείεται απο τους αρχαίους οικισμούς Βρόντος, Κάστρο και το χωριό Καβούσι. 
Στην περιοχή έχουν βρεθεί μινωικά ευρήματα όπως ελαιοτριβείο, εργαλεία, αγγεία, πιθάρια, αποθήκες.